Historik

Cirkusskolan är en veckolång sommarlovsverksamhet. Men det är också namnet på en stor del av den utåtriktade verksamheten inom frisksporten i sörmland. Kanske har du gått på cirkusskolan och haft föreställning i slutet av veckan, eller så har du mött oss på barnens dag!


1998 arrangerades den första cirkusskolan i Trosa kommun (av annan arrangör), och året efter fick Trosa FK fick i uppdrag av dåvarande kultur- och fritidschefen Torbjörn Karreskog på Trosa kommun att snickra ihop ett nytt koncept. Klubbens verksamhetsledare Christer Påhlson och Björn Friberg tog tag i planerandet, som enligt uppgift mest ägde rum genom tablåbygge på golvet i Christers kök…, 1999 ordnades en cirkusvecka för barn i Tomtaklintskolan i Trosa och en i den relativt nybyggda Hedebyhallen i Vagnhärad. Den hallen kom att bli hemvist för cirkusskolan i över 15 år.


Redan från start handlade det om fyra delar:
Trampolin, de stora tävlingsstudsmattorna som på den tiden var rätt unika. Det var innan trädgårdarna svämmade över av studsmattorna.
Jonglering och enjuling, med mängder mer eller mindre kluriga prylar.
Akrobatik och tablågymnastik, en klassisk frisksportgren som bygger på mänskliga byggen.
Föreställning, en cirkusshow med manege inför publik.


2002 tog frisksportdistriktet över ansvaret från Trosaklubben och cirkusskolan växte till en sommarturné med besök i Trosa, Vagnhärad, Nyköping och Gnesta. Dessutom dök cirkusskolan upp på gator, torg, campingplatser, badplatser och i bostadsområden runt om i Sörmland. De öppna cirkusdagarna i Brandkärr i Nyköping var under många år oerhört uppskattade.


Cirkusskolan planerades av Lotta Milosavljevic och Pontus Landström från distriktsstyrelsen med Tobias Friberg som cirkusdirektör. Ledarna rekryterades från de lokala klubbarna och även från frisksportklubbar runt om i landet. 2004 utökades cirkusskolan med Björkvik som ny plats. När FK Björken flyttade sin verksamhet till Katrineholm följde cirkusskolan med dit. Efter några år dubblades antalet ledare och två team ordnade cirkusskola på två orter samtidigt. Lotta Milosavljevic efterträddes av Jeanette Ahlgren som cirkusdirektör i det nya teamet medan Tobias Friberg arbetade kvar i det andra teamet.


Sommaren 2010 köpte förbundet in hela konceptet till en landsomfattande turné, med Lovisa Rönmark och Lisa Hammaräng som cirkusdirektörer i Värnamo, Karlskoga, Örebro, Borensberg, Ljungby och Ljungsbro och i sörmlandsstäderna som vanligt


Under åren har mängder av barn mött cirkusskolan på festivaler, karnevaler, kalas, läger, kollo, invigningar och andra större och mindre evenemang.


Numera drivs cirkusskolan av en kommitté som arbetar fristående med projektet och rapporterar direkt tilldistriktsårsmötet. Kommittén arbetar under hela året med planeringen, och allt det arbetet görs ideellt utan ersättning. Ledarna på de utåtriktade verksamheterna arbetar på sin fritid för att de gillar sitt uppdrag och tror på en god sak. Under de veckolånga cirkusskoleveckorna får ledarna ett arvode. Cirkusskolan går aldrig med vinst och är beroende av generösa bidrag från kommuner och andra samarbetspartners.


Under mer än 15 år har många, många barn och unga deltagit i cirkusskolans verksamheter. En grov uppskattning är att närmare 3 000 deltagare har genomgått cirkusskolan. Antalet ledare som varit involverade är nu uppe i 50 st, se listan nedan.


Sommaren 2013 var cirkusskolan ute på ca 10 evenemang runt om i länet och ordnade cirkusskoleveckor för ca 230 barn i Vagnhärad, Gnesta, Katrineholm och Nyköping med Petronella Wadle och Marcus Polso som cirkusdirektörer. Sommarverksamheten fortsatte 2014 och 2015 med Frida Schooner (2014 och 2015) och Pauline Magnusson (2015) som nya cirkusdirektörer.


Cirkusskolans fantastiska resa fortsätter med sikte på 20-årsjubileet 2018!

Hepp!


Cirkusskolans kommitté:
Jeanette Ahlgren
Pontus Landström

Ledare genom tiderna:
Björn Friberg, Trosa FK
Christer Påhlson, Trosa FK
Stina Påhlson, Trosa FK
Sara Godman, Trosa FK
Karolin Persson, Trosa FK
Tobias Friberg, Trosa FK
Lotta Milosavjevic, Nyköpings FK
Sara Erixon, Nyköpings FK
Karin Langseth, Trosa FK
Sara Svensson, Motala FK
Petter Andersson, Sjövalla FK
Louise Nordenberg, Örebro FK
Marie Björk, FK Tor Stehag
Sofie Eriksson, Nyköpings FK
Johan Hoffstedt, Motala FK
Isabella Nylander, Värnamo FK
Linnea Friberg, Trosa FK
Jeanette Ahlgren, FK Tor Stehag, Trosa FK
Sofia Svensson, Motala FK
Frida Schooner, Motala FK
Louise Carlsson, Motala FK
Pontus Landström, Trosa FK
Agnetha Ahlgren, FK Tor Stehag
Pauline Magnusson, Örebro FK
Anette Lundqvist, Trosa FK
Petronella Wadle, Trosa FK
Oliwia Wadle, Trosa FK
Nikolina Johansson, Värnamo FK
Lovisa Rönmark, Nyköpings FK
Lisa Hammaräng, Värnamo FK
Sandra Fogelberg, Trosa FK
Simon Wancke, Trosa FK
Ida Taavitsainen, Trosa FK
Rasmus Gustafsson, Trosa FK
Martin Karlsson, FK Björken
Emmy Karlsson, Trosa FK
Vega Reimer, Trosa FK
Kajsa Nilsson, Värnamo FK
Johanna Fogelberg, Trosa FK
Ivan Paust, Sjövalla FK
Marcus Polso, FK Björken
Linda Nordöen, Sjövalla FK
Lovisa Törnvall, FK Björken
Josefin Sahlberg, Värnamo FK
Isabelle Stigemyr, Värnamo FK
Nadja Eriksson, FK Björken
Amandus Reimer, Trosa FK
Kaveh Kazem Ahvazi, Jönköpings FK
Lovisa Widbom, FK Tor, Stehag
Lovisa Widbom, FK Tor, Stehag
Magnus Rydberg, Trosa FK
Calle Löwenborg, Trosa FK
Glim Lindaregård, Trosa FK
Emmy Eriksson, FK Freja
Bengt Karlsson, FK Björken
Lucia Paust, Sjövalla FK
Rasmus Malmkvist, FK Tor
Emmelie Karlsson, FK Freja